stručné představení současného křesťanství

KURZ ALFA

pro všechny, kdo se chtějí ptát

ve středu od 18.00 do 20.00
Opletalova 6, Brno

Co to vlastně znamená věřit a jak se věří? Je víra o strachu? Existuje nebe a pro koho? Dá se Bůh potkat? Žil Ježíš a o čem je vlastně jeho příběh? Jak a proč číst starověký text Bible v 21. století? Nač je modlitba – funguje? Jsme jen figurky na něčí šachovnici?

Účast na kurzech je nezávazná a bezplatná. Při rozhovorech u stolů se v malých skupinkách probírá téma večera. Je možné klást i další otázky a vyjádřit vlastní názor. Kurzy Alfa jsou místem, kde žádná otázka není pokládána za nevhodnou. Alfa je příležitost zastavit se uprostřed shonu a potkat se s těmi, kdo se také snaží přemýšlet o životě, o jeho přesahu, hledají směr, nové cesty, náhledy na své otázky. Alfa je možnost v bezpečném prostředí mluvit o víře i o pochybách. Třídit si myšlenky a snažit se je formulovat. Nechat se druhými pozvat do způsobů jejich přemýšlení i pochybování o Bohu a odcházet snad obohaceni o nové pohledy a zkušenosti.

Témata

2. říjnaJde v životě o víc? (O smyslu a nesmyslu)
9. říjnaKdo je Ježíš?
16. říjnaProč zemřel Ježíš? (A také o lidských potížích a o zlepšovatelích světa)
23. říjnaJak získat víru? (Ale také i o jejím ztrácení)
6. listopaduProč a jak se modlit?
13. listopaduProč a jak číst Bibli?
20. listopaduJak nás Bůh vede? (Bůh a jeho vstupování do lidských příběhů) Kdo je Duch Svatý…
27. listopaduJak odolat zlému? (Co je to zlo?)
4. prosinceUzdravuje Bůh i dnes? (A také o křesťanském pohledu na život)
11. prosinceA co církev? (A také o druhých lidech a mluvení o víře)

Co je to Kurz Alfa?

Kurz Alfa je cyklus deseti setkání vás, našich hostů, se členy pořádající církve a jejími faráři. Nabízí možnost dozvědět se základní myšlenky křesťanství neformální cestou přímo od křesťanů a zeptat se na všechno, co vás v souvislosti s vírou zajímá.

Komu je kurz určen?

Alfa je pro všechny, kteří si chtějí povídat o svém vidění světa a jsou ochotni poslechnout si druhé. Pro ty, které křesťanství, Bible a Ježíš z nějakého důvodu zajímají. Rádi vás uvidíme.

Jak to probíhá?

Každé setkání začíná společnou večeří, pak následuje přednáška asi na třicet minut. Po zbytek večera se povídá u stolů ve skupinkách. Kurzy jsou pro všechny zcela zdarma a k ničemu se nezavazujete. Kdo si to bude přát, může přispět na jídlo.

Kdy a kde?

Potkáváme se ve středu od 2. října 2024 vždy od 18 do 20 hodin, v bezprostřední blízkosti ulic Česká a Joštova na Opletalově 6, v přízemí vpravo (vedle JAMU). Poslední setkání bude 11. prosince 2024. Jednotlivé večery na sebe tematicky volně navazují, proto je dobré zúčastnit se všech. Nutné to však není.

Program večerů

18.00 lehká společná večeře
18.30 přednáška
19.00 rozhovor u stolů
nejpozději 20.00 závěr

Kdo kurz pořádá?

Kurzy Alfa organizují církve po celém světě. My vás zveme na kurz Českobratrské církve evangelické, sbor Brno I. Kromě sborových prostor na Opletalově se scházíme v Červeném kostele.